"Ali Şamil Büyük Taarruz'un Küçük Tanığı"

1916-1922 yıllarının en önemli olaylarına tanıklık eden Ali Şamil, gazeteci, yönetmen ve yazar Turgut Yasalar’ın kalemiyle yeniden hayat buldu. “Ali Şamil Büyük Taarruz’un Küçük Tanığı”, Nemesis Kitap aracılığıyla raflardaki yerini aldı.

"Ali Şamil Büyük Taarruz'un Küçük Tanığı"
24 Ağustos 2022 - 22:38
Ali Şamil’in Ahlat’tan başlayan hayat serüveni, Enver Paşa’dan Sultan Vahdettin’in damadı İsmail Hakkı Bey’in dostluğuna, Mustafa Kemal Paşa tanışmasına kadar varan şaşırtıcı olaylarla bezeli. Osmanlı’nın çöküşüne saraydan, Türkiye’nin doğuşuna ise cepheden tanık olan Ali Şamil’in anılarıyla o heyecan dolu günler adeta yeniden canlanıyor.

Ali Şamil, hakkında anlatılanlarla herkesin merak konusuydu. Boyu “bir on” olduğu için Büyük Taarruz’un küçük tanığı olarak kendisine saygı duyuluyor ve seviliyordu. Mardin’e teftiş için gelen Enver Paşa ile tanıştığında yirmi yaşındaydı. Sevimliliğiyle Paşa’nın dikkatini çekti ve birlikte İstanbul’a geldiler. Ali Şamil, önce Enver Paşa ve eşi Naciye Sultan’la; Enver Paşa’nın yurtdışına kaçması sonrası Sultan Vahdettin’in büyük kızı Ulviye Sultan ve eşi son sadrazam Tevfik Paşa’nın oğlu İsmail Hakkı Bey ile yaşadı. İsmail Bey, Kurtuluş Savaşı’na katılmak üzere evden gizlice kaçarken o da yanındaydı. Ankara’da Mustafa Kemal’le buluştular ve Batı Cephesine savaşmaya gittiler, Büyük Taarruz’a katıldılar.
Tarihimizin en önemli olaylarına şahitlik etmiş Ali Şamil, 1955 yılının Ramazan ayında başından geçenleri kıraathanesinde toplanan insanlara anlatmaya başladı. Yaşlısı genci, herkes bu anıları bir ay boyunca can kulağıyla dinledi.
Turgut Yasalar, yakın tarihimizin önemli şahsiyetlerinin ve olaylarının bilmediğimiz yönlerine, Büyük Taarruz’un perde arkasına Ali Şamil’in anlatımıyla ışık tutuyor.
Tarihin tozlu sayfalarında belki de unutulup gidecekken, bir kez daha hatırlatan, hatırlatmakla kalmayıp o günlere ışık tutan Turgut Yasalar, Büyük Zafer’in 100. yılı anısına bu sımsıcak hayat serüvenini okurlarıyla buluşturuyor.



KİTAPTAN TADIMLIK

Ali Şamil Büyük Taarruz’un Küçük Tanığı
Turgut Yasalar - Nemesis Kitap

Rivayet muhtelifti.                                                                              
Hakkında herkes bir şeyler anlatırdı. Yok efendim, Atatürk’le rakı bile içmişmiş. Yok efendim, Sultan Vahdettin’i iyi tanırmış, hatta sarayında yaşamışmış. Yok efendim, Büyük Taarruz’da Yunan Başkomutanını o esir almışmış. Vay efendim, Enver Paşa’nın has adamıymış!
Dedik ya, rivayet muhtelifti.
Hakkında herkesin hemfikir olduğu hususlar da vardı. Mesela tavla ustasıydı. Bileğini bükmek herkese nasip olmazdı. Onu seyretmek bile bir ayrıcalıktı.
Boyu bir on olduğundan kıraathanesinde özel yapım sandalyesinin üstünde oturur, sigara üstüne sigara yakardı. Günde tam beş paket.
Kıraathanesinin bir köşesini kitaplarına ve plaklarına ayırmıştı.
Her gün birden fazla gazete okur, bazı kupürleri keser, dosyalar, saklardı.
Pek şık giyinirdi. Denilirdi ki, bütün kıyafetleri, ayakkabıları Almanya’dan gelirmiş. Almanya ne münasebet? E, zamanında Alman subaylarla, iş adamlarıyla az teşrikimesaisi olmamış.
İzmir Kahramanlar mahallesinin en sevilen, sayılan kişisiydi.
Hakkında anlatılanları pek merak ediyordu mahalleli. Hele de gençler.
Onlardan biri bir gün, birkaç arkadaşını arkasına alarak sordu:
“Şamil Amca, sen gerçekten Atatürk’ü tanıdın mı?”
“Elbette,” dedi Ali Şamil “tanıdım.”
“Ne zaman?”
“1922’de. Büyük Taarruzdan aylar önce.”
“Nerede?”
“Ankara’da.”
Arkadakilerden biri başını uzatarak, “Vahdettin’i de tanımışsın,” dedi.
“Evet, tanıdım.”
İlk soruyu soran, “Şamil Amca, her gün gelsek, bize şu hikayelerini anlatır mısın?” dedi yalvarırcasına.
Ali Şamil sigarasından derin bir nefes çekti, “Olur, bakarız,” dedi.
Gençlerde bir hareketlenme oldu.
“Ne zaman?”
Ali Şamil düşündü, sigarasının dumanını savurdu.
“Önümüz ramazan. Akşamları teraviden sonra gelin, anlatayım.”
Ali Şamil’in Ramazan boyu hayatını anlatacağı dilden dile yayıldı.
1955 yılının 24 Nisan’ı Ramazanın ilk günüydü
Akşam teravih kılındıktan sonra kıraathane dolmaya başladı. Ali Şamil’in evi kıraathanenin üstündeydi. Aşağı indi, hiç beklemediği bir kalabalıkla karşılaştı.
Kimse ne tavla, ne kağıt oynuyordu. Hepsi Ali Şamil’i dinlemeye gelmişlerdi.
Ali Şamil kitaplığının önündeki yüksek sandalyesine oturdu, bir sigara yaktı.
“Hoş geldiniz arkadaşlar. Üç beş kişi beklerken bakıyorum bütün mahalle buradasınız. İyi öyleyse, nereden başlayalım?”
“En başından başla Şamil Amca,” diye seslendi arkalardan biri.
Ali Şamil düşündü, çenesini sıvazladı, sigarasından bir nefes çekti, “Peki o zaman,” dedi ve başladı anlatmaya...
Ali Şamil’in kıraathanesi ramazan boyu doldu taştı. O anlattı, yaşlısı genci can kulağıyla dinledi.
Buyurun Ali Şamil Güler’in kendi ağzından hikayesi:



Turgut Yasalar
1975-85 yılları arasında Günaydın Gazetesi, İSTA Haber Ajansı, Politika, Milliyet ve Dünya gazetelerinde çevirmenlik, muhabirlik ve redaktörlük yaptı. 1985 yılında reklamcılığa geçen Yasalar, çalıştığı ajanslarda yazarlık, müşteri temsilciliği, yöneticilik yaptı, reklam ve tanıtım filmleri çekti. Aylık sinema dergisi Antrakt ile haftalık Sinema Gazetesi'nin kurucu ortağı ve yayın yönetmenliği görevlerinde bulundu. Turgut Yasalar Sinema Yazarları Derneği’nin (SİYAD) kurucu üyelerindendir. Yasalar aynı zamanda Senaryo Yazarları Derneği (SENDER), Film Yönetmenleri Derneği (FİLM-YÖN) ve Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (Sinebir) üyesidir.

Kitapları
Ben Bir Dâhiyim Ama Henüz İlk Filmimi Çekmedim (2018 - Karakarga Yayınları)
Ben Bir Dâhiyim Ama Henüz İlk Senaryomu Yazmadım (2020 – Karakarga Yayınları)
Müsait Bir Yerde İnecek Var (2019 - Karakarga Yayınları)
Mutfak Cadısı Yemek Yapmayı Öğreniyor (2019 – İş Bankası Kültür Yayınları)
Mutfak Cadısı Yaz Tatilinde (2019 – İş Bankası Kültür Yayınları)
Konuşan Köpek Koko 1 – Zultanit Taşı Macerası (2019 – İş Bankası Kültür Yayınları)
Barış Film Çekiyor (2020 – İş Bankası Kültür Yayınları)


Filmografisi:
Yönetmen olarak:
Dönmeyenler – Belgesel (2009-2010)
Şeytanın Pabucu – Sinema filmi (2008) Aynı zamanda senaryo yazarı
Ölüm Çiçekleri-Saraybosna – TV dizisi (2008)
1 Mayıs İlk Dileğimiz – Belgesel (2007)
Sis ve Gece – Sinema filmi (2007) Aynı zamanda senaryo yazarı ve yapımcı
Lise Defteri – TV dizisi (2004)
Koltuk Sevdası – TV dizisi  (2001)
Nisan Yağmuru – TV dizisi  (2001)
Can Dostum – TV filmi  (1999)
Leoparın Kuyruğu – Sinema filmi (1998) Aynı zamanda senaryo yazarı ve yapımcı
Çılgın Bediş – TV dizisi  (1996)

Senaryo yazarı olarak:
Şeytan Ayrıntıda Gizlidir – TV dizisi  (2004)
Ayaşlı ve Kiracıları– TV dizisi  (1989)

Oyuncu olarak:
Şellale (2001) - Semir Aslanyurük’in sinema filmi
Kanunun Ötesinde – TV dizisi (1992)

Süpervizör olarak:
Sümela'nın Şifresi: Temel (2011)
Moskova'nın Şifresi - Temel (2012)

YORUMLAR

  • 0 Yorum